pondělí 10. prosince 2012

Léčivé konopí již legálně

Po mnohaleté snaze o dekriminalizaci konopí jsme se dočkali aspoň částečné dekriminalizace užívání konopí pro nemocné. Nemocní si ovšem stále nemůžou vypěstovat rostlinu u sebe na zahrádce, ale musí ji draze nakupovat od certifikovaných dealerů. K legální marihuaně se dostanete pomocí elektronického receptu, který můžou vydávat jen specializovaní lékaři.

Kolik chtějí legální dealeři ?  


Podle předkladatelů novely zákona by měsíční dávka pro nemocné měla přijít na 1500 Kč, ale oponenti z řad poslanců odhadují měsíční náklady na 9 000 Kč. Nejčastěji nemocní uvádějí, že potřebují 1g sušených květů konopí na den.  Legislativci počítají s cenou od 150 Kč do 300 Kč za 1 gram. Podle běžných počtů by při ceně 150 Kč za 1 gram vyšla léčba na  4500 Kč měsíčně. Pokud by výběrové řízení na dodavatele dopadlo špatně, tak lze počítat s onou částkou 9 000 Kč měsíčně. Nemocní nemají právo na příspěvek na léčbu od pojišťovny.

Kolik je reálná cena marihuany ? 

Pěstitelé uvádějí, že z jedné rostliny získají až 400g, ale běžněji lze očekávat výnosy okolo 100g  z jedné kytky. Náklady na vypěstování rostliny s výnosem 100g spočívají jen v nákupu kvalitní zeminy a osiva. Při přihnojování lze očekávat výnosy vyšší. Jedna kytka, kterou lze vypěstovat na 1m2 na jakékoliv zahradě v ČR tak příjde minimálně na 15 000 Kč. Nutno podotknout, že na černém trhu se marihuana prodává již od 100 Kč / 1 gram  ( "velkoobchodní cena" ). V případě legalizace se odhaduje, že by cena klesla ještě minimálně o polovinu.  Vůči současnému návrhu proto vznikl i protinávrh, který by umožnil registrovaným nemocným pěstovat konopí pro vlastní potřebu.

K ceně, kterou platíme za kriminalizaci uživatelů konopí, je nutné připočítat i náklady na pronásledování uživatelů bez předpisu a náklady na boj s organizovaným zločinem, který těží z omezené dostupnosti a ilegality komodity.

Legalize it !

Společně s bojem za léčivé užití marihuany existuje i boj za využití pro rekreační účely. Když v USA dostali občané možnost hlasovat pro, nebo proti legalizaci marihuany, tak referendum dopadlo ve dvou ze tří zúčastněných států ve prospěch legalizace. Ve dvou státech USA tak můžete legálně hulit a dalších  17 států umožňuje užívání marihuany pro lékařské účely.
Podle statistik má zkušenosti s marihuanou, nebo hašišem ( pryskyřice z konopí ) až 42 % populace ČR ve věku od  15 do 34 let. Tím se ČR stává země s nejvíce konzumenty z celé EU. V ČR se dokonce konzumuje marihuana více jak v Nizozemí, kde je marihuana téměř legální a lze ji zakoupit ve specializovaných obchodech bez předpisu. Lze tedy očekávat, že počet uživatelů by po legalizaci nestoupl, ale pravděpodobně klesl ( odpadla by konzumace ze vzdoru proti "systému" ), nebo zůstal na stávající hranici.  

Žádné komentáře:

Okomentovat